Skip to main content

VEEL GESTELDE VRAGEN

Vragen over SPA ONE

Openingstijden / Feestdagen

Onze openingstijden zijn als volgt:

 • zondag t/m donderdag geopend van 10:00 – 22:30
 • vrijdag en zaterdag geopend van 10:00 – 23:00

Saunafaciliteiten en baden sluiten 30 minuten voorafgaand aan de tijd dat wij volledig sluiten.

Kerstperiode 2023/24 zijn er een paar uitzonderingen:

 • Zondag 24 december: 10:00 – 22:30 uur (kerstavond)
 • Maandag 25 december: 10:00 – 22:30 uur (1e kerstdag, speciaal tarief)
 • Dinsdag 26 december: 10:00 – 22:30 uur (2e kerstdag, speciaal tarief)
 • Zondag 31 december: 10:00 – 17:00 uur (oudejaarsdag, speciaal tarief)
 • Maandag 1 januari: gesloten (nieuwjaarsdag)

Voor een entree met een 10-badenkaart geldt alleen de weekendtoeslag, geen kersttoeslag

Verjaardag?

Bij SpaOne vinden we het leuk als mensen de verjaardag komen vieren. Daarom krijg je op vertoon van je ID op de dag dat je echt jarig bent 50% korting op de normale dagentree of 10 euro korting op een arrangement.

Dit wordt bij incheck aan de balie verwerkt, op de website kun je dan ook gewoon reserveren en betalen, dit wordt later verrekend.

Voordelen van Saunabezoek

INFORMATIEBLAD VOORDELEN VAN SAUNA
Een bezoek aan de sauna draagt bewezen bij aan je persoonlijk welzijn. Het is heerlijk ontspannend
maar draagt ook wezenlijk bij aan je fysieke en mentale gezondheid. Zie ook de bijlage:

PDF | voordelen van saunabezoek

GEEN Badkleding- / Damesdagen

Er zijn geen speciale dames- of badkledingdagen. Op alle dagen zijn zowel mannen als vrouwen ongekleed welkom.

[ badkleding = niet toegestaan, altijd bloot ]

Waterfles?

Tijdens een bezoek aan de sauna is het belangrijk om genoeg te drinken. Je mag een eigen fles meenemen. Wij hebben ook herbruikbare flessen zoals doppers te koop.

LET OP: glazen flessen zijn niet toegestaan vanwege het risico op breuk en blote voeten.

Hoe kan ik betalen?

Wij accepteren bij SpaOne de volgende betaaldmethodes:

 • contant geld
 • pin / maestro
 • creditcard (incl. American Express)
 • SpaOne cadeaubon

Bij het reserveren vragen we online een betaling via i-deal of cadeaubon, dat is ook met een voordeeltarief qua entree. Daar is het dus niet mogelijk om contante te betalen, maar de resterende consumpties en andere extra’s kunt u dus gewoon met cash betalen.

10-badenkaart? Die hoef je online nog niet op te waarderen, dit kan ook tijdens je bezoek simpel en snel geregeld worden.

Tot hoe laat kan ik inchecken?

In de avond kun je tot 20:00 inchecken, daarna is geen incheck meer mogelijk. Korter dan 3 uur bezoek is zonde van je beleving, omdat er dan gewoon te weinig tijd is om goed tot rust te komen.

Heb je al een badenkaart bij ons, dan kun je nog tot 20:30 inchecken.

Elektrische auto?

SpaOne heeft op het eigen parkeerterrein 6 laadopties staan waar u de auto op kan aansluiten met een eigen kabel en laadpas.

Kinderen?

Zijn welkom vanaf de leeftijd van 14 jaar, onder begeleiding van een volwassene

Cadeaubon

We hebben een eigen cadeaubon die 2 jaar geldig is vanaf aankoop, andere bonnen worden niet geaccepteerd aan de receptiebalie.

Annuleren?

Soms kan het voorkomen dat u helaas de boeking moet annuleren of verzetten. Uiteraard proberen wij daar zoveel mogelijk in mee te denken met u. Hieronder een korte uitleg over onze mogelijkheden:

 • meer dan 24 uur voor aanvang : annuleren of verzetten is mogelijk, bij annuleren optie: cadeaubon of terugbetaling
 • minder dan 24 uur voor aanvang : saunabezoek is nog altijd mogelijk te verzetten of opties cadeaubon/terugbetaling, behandelingen worden voor 50% in rekening gebracht.

TIP : In de ochtend zijn wij telefonisch pas vanaf 11u te bereiken, maar een mail sturen kan de hele dag.

Hygiëne in de sauna?

Voor iedere sauna gelden strenge regels op het gebied van hygiëne. Zo wordt het  water tweemaal per dag gecontroleerd door onze eigen technische dienst en maandelijks door de Provincie (WHVBZ). Alle wettelijke normen en de voorschriften worden strikt nageleefd.

Zwanger?

Kun je naar de sauna als je zwanger bent?

 • Als je zwanger bent kan je naar de sauna gaan als je dat voor je zwangerschap ook regelmatig deed. Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van het vasthouden van vocht. Een bijkomend voordeel van de sauna is dat je gemakkelijk overtollig vocht verliest.
 • Ben je nog nooit naar de sauna geweest? Dan raden wij je aan om jouw bezoek aan de sauna uit te stellen tot na jouw zwangerschap. Dan heb je ook iets fijns om naar uit te kijken: een complete dag heerlijk relaxen.

De eerste 3 maanden…

Waar moet je nu precies rekening mee houden? In de eerste drie maanden is het onverstandig om naar de sauna te gaan. Je kindje is zich dan nog volop aan het ontwikkelen. Ook wanneer je een regelmatige saunaganger bent raden wij een bezoek af in de eerste drie maand. Het is altijd belangrijk om goed naar je eigen lichaam te luisteren, voel je je toch niet goed? Trek dan direct aan de bel!

Na de eerste 3 maanden…

Na de eerste drie maanden kun je een bezoek aan de sauna brengen. Ga niet op het hoogste bankje zitten, maar neem plaats op één van de lagere bankjes omdat de temperatuur daar lager is. Het is verstandig om niet meer dan 10 minuten in de sauna te blijven zitten. Tijdens de zwangerschap heeft je lichaam meer moeite om zich aan de omgevingstemperatuur aan te passen, neem daarom na je rondje sauna extra veel rust.

De laatste 6 weken…

De laatste zes weken is het onverstandig om in een dompelbad te gaan zitten. Je zou al ontsluiting kunnen hebben en je hebt dan iets meer kans op een infectie. Het is dan ook niet verstandig om gebruik te maken van andere baden waarin je gaat zitten, zwemmen of drijven. Om af te koelen kun je het best gebruik maken van een koude douche of een koud water slang.

Wat kan ik niet gebruiken?

De Infraroodsauna mag je niet gebruiken tijdens je zwangerschap. De straling van de infraroodlampen kan schadelijk zijn voor de baby. Let daarnaast op met het boeken van een massage of andere behandeling, bepaalde drukpunten en crèmes zijn uit den boze tijdens je zwangerschap. Bijv. algenpakking of de recharge-massage met drukpunten.

Kolfruimte

Er is een ruimte waar moeders in alle rust kunnen kolven. In deze ruimte is tevens een stopcontact aanwezig. U kunt de melk in een afgesloten flesje afgeven bij onze receptie waar deze gekoeld wordt bewaard tot u naar huis gaat.

Aufguss / Opgieting / Lølly

Een lølly is een houten lepel waarmee water op de saunakachel wordt gesprenkeld. Door de verdamping ervaar je een warmtestoot. Dit voorkomt dat het in de cabine te droog wordt. Dit ritueel wordt ook wel aufguss of opgieting genoemd.

Tijden van de sessies vindt u bij aankomst. Op een normale dag zijn er minimaal 6 opgietingen.

Behandelingen samen?

Er zijn 4 duo-kamers, daarnaast proberen we altijd zo veel mogelijk tegelijk te plannen. Helaas is daar geen 100% garantie op te geven. Als het u voorkeur heeft kunt u dit altijd bij het boeken in de memo noteren, net als bijvoorbeeld de voorkeur voor een specifieke behandelaar.

Ideale saunarondje?

Ieder saunabezoek begin je met douchen. Neem een voetenbad als warming-up voor het eigenlijke werk. Ben je lekker op temperatuur, ga dan de sauna in. Na het verblijf in de sauna, eerst (koud) douchen en dan neem je een dompelbad om af te koelen. De rustruimte is het eindpunt van je rondje. Daarna begin je weer van vooraf aan.

Cameratoezicht

Conform de wet bescherming persoonsgegevens zijn er alleen camera’s in ruimtes waar mensen gekleed zijn. In ruimtes waar mensen ontkleed (kunnen) zijn niet. Het gebruik van cameratoezicht is voor beveiliging van onze gasten en medewerkers. Het cameratoezicht voldoet aan alle eisen, zoals deze zijn opgesteld door de Autoriteit Persoonsgegevens.

Openbaar Vervoer?

Helaas stopt er geen trein of bus in de nabijheid van de Spa. Dichtstbijzijnde treinstation is Breda, vanwaar u met de taxi of ov-fiets naar ons kunt komen. De bus adviseren we in geen geval, qua reistijden en afstand is dit geen goede optie.

Spaarpunten

Sinds 1-jan.-’22 is het spaarprogramma stopgezet. Heb je nog punten in je account staan dan kun je die bij het afrekenen aan de receptie laten verwerken in 2022.

Hoe werkte het sparen?
Bij iedere entree die online geboekt wordt kreeg je 100 spaarpunten (m.u.v. arrangementen). Wanneer je 2000 punten hebt op je account kun je die verzilveren voor een voordeel van €20,- op je rekening. Spaarpunten werden online toegevoegd sinds oktober 2019.

Gevonden voorwerpen

Dagelijks vinden wij de meest bijzondere voorwerpen, te denken aan handdoeken, badjassen en slippers, maar ook flesjes, sieraden, kledingstukken, schoenen en boeken. Helaas wordt een groot deel niet opgehaald en moeten wij keuzes maken in wat we bewaren.

Wat we vinden wordt een week bewaard. Is er in die week niet voor gebeld, dan gaat het weg.

Hebben we je spullen gevonden? Dan worden deze een maand bewaard.

Wat niet wordt ‘geclaimd’ en/of opgehaald wordt niet in de container gegooid maar gaat naar diverse instanties zoals het leger des heils en het dierenasiel.

Algemene sauna weetjes

Historie

Het woord sauna stamt af van het Fins. In het hoge Noorden is de kunst van het saunabaden dan ook alom gekend en wijdverspreid. Maar ook in andere culturen kent men al lange tijd het fenomeen van zweetbaden. Denk bijvoorbeeld maar aan de Romeinse en Griekse badhuizen…
In Finland verspreidde het saunabaden zich vooral door de Finse topsporters. Twee Finnen slaagden erin op de Olympische Spelen van 1924 in de verzengende hitte alle concurrenten te verslaan op de 5.000 en 10.000 meter hardlopen. Hoe kon dit gebeuren? Uitgerekend de Finnen waren toch gewend aan lage, winterse temperaturen? Dit was voor alle sporters fascinerend en al gauw vond de Finse sauna zijn ingang in de topsportwereld. Saunabaden biedt een extra training aan topsporters en ondersteunt hun regenerend of herstellend vermogen.
Met het verstrijken van de jaren is men van de traditionele, kleine blokhutsauna geëvolueerd naar een ruim assortiment aan saunamodellen in diverse afmetingen, houtsoorten en afwerkingen.

Wat is een sauna?

De klassieke Finse sauna heeft een temperatuur tussen 60 en 100°C en een relatieve luchtvochtigheid tussen 10-20%. Bijgevolg wordt de traditionele sauna ook wel droge sauna genoemd.

De temperatuur in de cabine kan variëren van 60°C op de onderste bank tot 100°C net onder het plafond. Deze temperatuur is goed te verdragen op voorwaarde dat de lucht in de cabine relatief droog is. Droge lucht zorgt voor een optimale verdamping van zweet op de huid, die er op zijn beurt dan weer voor zorgt dat het lichaam wordt afgekoeld. Enkel zeer droge lucht kan het zweet op het huidoppervlak goed opnemen en kan zo een optimale afkoeling van het lichaam garanderen.

Hoe vrijer deze verdamping van zweet op de huid kan gebeuren, hoe beter het huidoppervlak kan afkoelen. Vandaar dat u idealiter ook volledig naakt in de sauna gaat. Hoe heter de lucht is die u omringt, hoe droger deze moet zijn, zodat ze voldoende vocht kan opnemen van uw huidoppervlak. Het omgekeerde geldt eveneens: hoe meer de lucht beladen is met vocht, hoe lager de temperatuur in de cabine moet zijn. Uw lichaam kan dan immers minder goed afkoelen door vocht op het huidoppervlak te laten verdampen.

7 redenen waarom saunabezoek goed is voor je

1. Saunabaden verlaagt uw bloeddruk
Regelmatig saunagebruik stabiliseert en verlaagt de bloeddruk. In bepaalde gevallen konden patiënten met hoge bloeddruk zelfs volledig stoppen met hun medicatie.

2. Regelmatig een sauna bezoeken traint uw cardiovasculair systeem
De sleutel naar gezondheid bij saunagebruik ligt in de afwisseling tussen warm en koud. De hitte van de sauna stimuleert uw zenuwstelsel en doet uw bloedvaten uitzetten. De koude waterbehandeling tijdens de afkoeling doet de bloedvaten opnieuw samentrekken. Bijgevolg is een saunabad een zeer effectieve training voor het vasculaire systeem, die leidt tot een verbeterde bloedcirculatie in het hele lichaam.

3. Sauna versterkt uw immuunsysteem
Een regelmatig saunabad – idealiter één keer per week – traint uw hart en bloedsomloop op een zachte, efficiënte wijze. Door de wisselwerking van warm en koud wordt het lichaam gehard en is daardoor beter bestand tegen infecties. Tijdens het zweten in de sauna wordt het weefselvocht tussen de cellen ontdaan van ballaststoffen. Zo kunnen infecties gestopt worden vooraleer ze de kop opsteken. Sauna verhoogt uw weerstand en maakt u zo weerbaarder.

4. Sauna helpt uw lichaam te ontgiften
De meeste mensen hebben een lichte verzuring in hun lichaamsweefsel. Met andere woorden: de zuur-base balans is lichtjes uit evenwicht. Deze zuren kunnen de oorzaak zijn van een verzwakt immuunsysteem, gewrichts-, spier- en hoofdpijnen, verteringsproblemen, en vele chronische ziektes. Regelmatig saunabaden ondersteunt de afscheiding van deze schadelijke zuren.

5. Sauna voorkomt spierpijn
Door de verbeterde doorbloeding in de sauna wordt verzuring van de spieren na het sporten voorkomen. Mensen met longproblemen zullen ook ontspanning vinden in de sauna: de bronchus spieren relaxen en laten de patiënt toe gemakkelijker te ademen.

6. Sauna voorkomt migraine
Zweten kan helpen bij het voorkomen van spanningshoofdpijn of migraine. Hoofdpijn is immers vaak het gevolg van een slechte regulering van de spanning op de bloedvaten, zoals ook het geval is bij migraine. De afwisseling van warme en koude fases bij het nemen van een sauna traint de bloedvaten zodat deze niet langer reageren met pijn op externe over-stimulatie of spanning.

7. In de sauna komt uw lichaam tot rust
Een wekelijks saunaritueel is voor velen een individuele strategie om te ontsnappen aan de dagelijkse beslommeringen en om de uitdagingen – groot en klein – in het leven beter aan te kunnen. Een complete saunasessie (opwarmen, afkoelen en rusten) heeft een verkwikkend effect op uw lichaam en geest, en geeft u een extra boost energie om er weer tegenaan te kunnen. Vooral in de sombere herfst en winter, wanneer men de zwoele zomeravonden mist en sneller moe en uitgeput is, verlangen lichaam en geest naar extra energie.

Toegankelijkheid / Medisch

Kun je met een verkoudheid naar de sauna?

Dit is een vraag die wij de afgelopen weken regelmatig krijgen. Naast het ontspannende effect van een sauna kan een saunabezoek ook een verkoudheid verhelpen of voorkomen. Een saunabezoek draagt bij aan een verbeterde weerstand en levensstijl doordat het lichaam minder gevoelig wordt voor temperatuurverschillen. Kortom; een saunabezoek werkt ter voorkoming en ter bespoediging van het griepproces.

Hoe herken ik een verkoudheid?

Een verkoudheid kun je herkennen aan de volgende symptomen:

• Loopneus
• Verstopte neus
• Zere keel
• Niezen
• Hoesten
• Hoofdpijn
• Lichte vermoeidheid
• Tranende ogen
• Oorpijn

Door gebruik te maken van een sauna wordt er een lichte koorts opgewekt in het lichaam. De temperatuurstijging bestrijdt virussen in het lichaam waardoor een griep kan worden voorkomen. Het is algemeen bekend dat virussen slecht tegen temperaturen kunnen boven de 37 °C.

Heb je momenteel al last van koorts?

Dan raden we je af om gebruik te maken van een sauna. Dit komt omdat je lichaamstemperatuur al hoger ligt dan gebruikelijk. Het kan onprettig en zelfs gevaarlijk zijn om je lichaamstemperatuur nog verder omhoog te brengen. Wacht daarom enkele dagen tot dat de koorts weer is verdwenen.

Kan ik als mindervalide SPA ONE bezoeken?

SPA ONE is beperkt toegankelijk voor mensen die mindervalide zijn. Merendeel van de faciliteiten is normaal te gebruiken. Voor specifieke vragen raden we u aan via e-mail contact op te nemen.

 • Er is een lift aanwezig voor toegang naar de 1e verdieping waar alle behandelingen gegeven worden.
 • Er is een douchestoel aanwezig die kan worden gebruikt op verzoek.

Kan ik met een stoma SPA ONE bezoeken?

Het is met een stoma mogelijk om de sauna te bezoeken en ook te douchen. Echter voor het gebruik van de baden vragen we wat extra oplettendheid van de gast.